maanantai 13. lokakuuta 2014

Minua inspiroi

Aina se menee näin: Kun aloittaa luovan työn ja hakee inspiraatiota, inspiroituu yleensä aloittamaan jotain aivan muuta.

Nyt esimerkiksi teen taas Fräulein Berlin korvakoruja (saa tilata!), koristelen kynttilöitä, maalaan pieniä tauluja (lue futuurimuodossa), teen joulukortteja, joista otatutan vedoksia myytäväksi. Näistä enemmän lähitulevaisuudessa...

Mutta juuri nyt, tällä hetkellä, olen innostunut näistä:

Gustav Klimt: Halaus (luonnos maalausta varten), vuotta en tiedä.
Oskar Kokoschka, Alpenlandschaft bei Mürren, 1912

Näiden kahden taiteilijan tai työn yhteys toisiinsa ei ole itsestäänselvyys. Ainakaan minulle. Mutta ne liittyvät aika mielenkiintoisella tavalla toisiinsa. Nimittäin erään naisen, ehkä maailmankaikkeuden vaikutusvaltaisimman muusan, Alma Mahlerin kautta.

Kummatkin taiteilijat työskentelivät osan elämästään Wienissä, jossa he kummatkin rakastuivat Almaan. Gustav Klimt oli paljon Almaa vanhempi, joka oli tuolloin 17-vuotias. Alman vanhemmat tekivät kaikkensa estääkseen Klimtin kosiskelun. Eikä ole täysin selvää, minkä laatuinen suhde Almalla ja Klimtillä oli.

Monen muun suhteen ja avioliiton (esimerkiksi Gustav Mahleriin) jälkeen Almalla oli pitkä rakkaussuhde Oskar Kokoschkaan, jonka kanssa Alma ei koskaan mennyt naimisiin ja jonka lapsen hän abortoi. (Kyseinen raskauden keskeytys oli Kokoschkalle ilmeisen traumaattinen ja se vaikutti radikaalisti hänen töihinsä.)

Kaikessa raakuudessaan, Alman kauneus kiehtoo minua. Se valta, joka hänellä oli niin moneen maailmanluokan taiteilijaan ja heidän elämäntyöhönsä. En moralisoi, en sympatisoi, vaan ihmettelen. Ja jotenkin ihailen. Vaikken ikinä itse haluaisi joutua sellaisen epätoivoisen rakkauden inspiroimaksi. Alma osasi ilmeisesti syöstä miehet täydelliseen epätoivoon, jossa he synnyttivät kovien tuskien alaisena parhaat työnsä.

Ja ajatellen kauneutta noin niin kuin yleisesti, myös liittyen "Olen kaunis!"-projektiini, Alma on oivallinen esimerkki siitä, että kauneus ja vetovoima ovat todellakin jotain aivan muuta, kuin kuori. Alma ei nimittäin ollut mielestäni mitenkään erityisen kaunis nainen. Noin niin kuin objektiivisesti, klassisesti katsottuna.

http://de.wikipedia.org/wiki/Alma_Mahler-Werfel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti