tiistai 27. tammikuuta 2015

Mikään ei ole lopullista

Eilisestä kirjoituksestani voi saada sellaisen kuvan, etten ole itse koskaan valinnut väärin. Että olen aina ja joka tilanteessa, oli päivä kuinka paska tahansa, valinnut sen oikean tien.

En ole.

En ole se hyväksi ohjelmoitu robotti minäkään. Olen seissyt monessa risteyksessä ja valinnut väärin. Myös tietoisesti. Olen loukannut ihmisiä ja ollut itsekin hyvin eksyksissä. Jopa niin eksyksissä, että myös minä aloin selittää valintojani vaikealla elämäntilanteellani. Etten muka voinut muuten. Että kun kerran muutkin. Että vaikea elämäntilanne loi uuden moraalisen kehyksen, rajatilanteen, johon ei päde samat säännöt.

Aloin uskoa omaan hyvyyteeni, että tosiaan yritin parhaani.

Rajatilanne (Karl Jaspersin "Grenzsituation") on tosiasia. Se on elämäntilanne, jossa pätee eri säännöt. Olen kokenut tämän tilanteen ja siksi myös tiedän, mistä puhun.

Mutta tiedän myös, että rajatilanne on rajatilanne vain poikkeuksena. Heti, kun tuo mullistuksen hetki on ohi, kysymys ei ole enää hetkellisestä hairahduksesta tai kompastuksesta, vaan tietoisesta päätöksestä lähteä seuraamaan jotain tietä.

Rajalla viivytään vain hetki. Sen jälkeen ollaan jo sen toisella puolella. Sitten kyse ei olekaan enää rajatilanteesta, vaan uudesta moraalisesta kehyksestä. Eikä tällä tietoisesti valitulla tiellä päde enää selitykset siitä, miten sinne ollaan alunperin jouduttu.

Eilen luin hyvä lauseen eräällä juoksijasivustolla: "Juoskemista voi verrata suihkussa käymiseen: Se, että käyt tänään pesulla, ei ole selitys sille, että haiset ensi viikolla."

Uskon vakaasti siihen, ettei mikään ole lopullista. Että jokaisella on mahdollisuus palata takaisin ja ohjata alus takaisin oikealle kurssille. Ei ole olemassa loputonta, horisonttiin katoavaa tietä, jonka kummallakin puolella kohoaisi korkea ylitsepääsemätön muuri. Päinvastoin jokaisella, myös väärillä poluilla, tulee vastaan uusia risteyksiä, joissa voi päättää uudelleen, mihin päin jatkaa.

Mutta sitä ennen on myönnettävä itselleen, että on ylipäänsä väärällä tiellä. Ja ettei sille ole mitään pätevää selitystä, paitsi itsepetos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti