tiistai 12. marraskuuta 2013

Elämäni kirjava matto

Tarvitsen väriä. Siksi päätin virkata itselleni ihanan värikkään maton makuuhuoneeni lattialle. Kuteita virkataan ympyrän muodossa langan sisään. Helpompaa ei varmaan ole.

Siksi virkkaankin ilman ohjetta. Välillä paremmalla, välillä huonommalla tuntumalla siitä, paljonko silmukoita pitää lisätä kierroksttain, ettei matto ala kipristellä suuntaan tai toiseen. Nautin virkkaamisesta pitkästä aikaa. Ja olen innostunut sekä kuteiden, että lankojen värikkäästä vaihtelusta.

Tässäkään projektissa ei kuitenkaan ole kyse ainoastaan matosta. Tai käsitöistä. Tai väreistä.

Kyse on uuden luomisesta. Siitä, että paloittelin kotimme vanhoja tekstiilejä ja nyt teen niistä uutta.

Mattoon on virkattu muun muassa ensimmäisen yhteisen kotimme verhot ja häälahjaksi saatu pussilakana. Virkattu on myös Berliinin Mauerpark-kirppikseltä löytämämme kaunis kangas ja eräs äidiltä 18-vuotiaana saamani punainen lakana, joka on kulkenut mukana Philadelphiasta Freiburgiin ja sieltä tänne Berliiniin.

Parempaa kuvaa tai selkeämpää symboolia en voi luoda siitä, mitä teen juuri nyt elämälleni: Valitsen vanhasta parhaat palat, kauneimmat muistot, heitän huonot pois, annan turhan mennä.

Punon hyvän kiinni ytimeen. Ei se sieltä mihinkään häviä.

Ja niin vanhasta syntyy uusi iloisen kirjava elämän matto. Minun näköiseni. Pohja, jolle voin rakentaa uuden elämän.







4 kommenttia:

  1. Hieno idea yhdistellä kuteleet uudelleen! Varmasti myös terapeuttista hyvänmielentouhua. Bon courage, sanoisi ranskalainen! Maiju, Pariisi

    VastaaPoista
  2. Kiitos rohkaisusta ja kannustuksesta!

    VastaaPoista
  3. ...hmm, apua. Eksyin tänne blogiin ja mitä löydänkään: räsymattotarinan, joka voisi olla omani. Sanat, jotka ovat liian tuttuja, joiden läpi kuultaa paljon suljettuja ovia ja avonaisia ikkunoita. Ei auta muu kuin hypätä - ja siinä sivussa virkata mattoa :)

    Kiitti siis vinkistä! Ehkä kaikki berliinimuistoni, rätit ja rievut, kiedon kiinni toisiinsa, palaksi mennyttä elämää, kudelmaksi, jossa joskus tuoksui tulevaisuus...

    Niin, tätähän tää elämä on: suloisia muistoja, kirveleviä kuvia, hienoja hetkiä - yhtä kaikki, samalla langalla kiinni toisissaan - tällä kertaa nyt vaikka vessanmattona! Jälleensyntymä sekin :D :D

    VastaaPoista
  4. kuulostaa tutulta... just sitä se on. eikä siinä ole mitään huona: räsymatto on varmasti elämää nähneempi, kuin joku hieno persialainen... :)

    VastaaPoista