sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Hermann 4v.

Tasan neljä vuotta sitten, 29. 12. 2009, syntyi Berlin-Friedrichshagenin synnytystalossa noin puoli kahdeksan aikaan aamulla pieni poika. Hänen silmänsä olivat suden silmät: nälkäiset, vahvat ja suorat. Ja katseensa kätilön mukaan "tähtitaivaaseen" suunnattu, kun yleensä vauvat syntyvät katse maahan, juuriinsa päin.

Synnytys oli täysin luomu ja kolmesta kokemastani vaikein. Mutta myös palkitsevin. En ole koskaan kokenut sellaisia endorfiineja, kuin tuona aamuna. Ja juoksijana tiedän, mistä puhun.

Uskon, että lapsen syntymä kertoo parhaimmillaan jotain sen ihmisen luonteesta. Tavasta olla, elää, toimia. Hermannin kohdalla pätevät seuraavat sanat sekä elämään että syntymään: Pois alta oksat ja männynkävyt! Tai pää edellä vaikka seinän läpi. Tai aina toisin päin, kuin muut. Tai herkkä, hankala, epämukava - mutta samalla inspiroiva, vahva, räiskyvä, määrätietoinen, luova, luja, kestävä, palkitseva.

Olen hänestä sydänjuuriani myöten kiitollinen. Siksi, että sain häneen tutustua. Mutta myös siksi, että hän minua kasvattaa.










Ja muita juhlijoita:








lauantai 28. joulukuuta 2013

Kiitollinen tänään

- Vaarin ja Pike-mummin kärsivällisyydestä
- Valmiista ruuasta
- Lasten tasapainoisuudesta ja onnellisuudesta
- Leudosta säästä, joka mahdollistaa lenkkeilyn
- Rakkaasta Paulasta
- Sisällä pulppuavasta inspiraatiosta, ideoista ja toivosta
- Uuden vuoden aaton naamiaisjuhlavalmisteluista
- Huomisesta synttärisankarista, Hermannista <3
- Spiderman-juhlista
- Siitä, etten missaa mitään näistä, koska minulla on lapset.

perjantai 27. joulukuuta 2013

Tarinankerrontaa

Olen viime viikkoina miettinyt oman elämäni tarinan kertomista. Sitä, mitä elämästäni kerron ja miten. Toimittajana, kirjoittamisen ammattilaisena, minua kiehtoo ajatus elämästä tarinankerronnan näkökulmasta.

Miten minä haluan kertoa oman tarinani?

Sivusin aihetta kirjoittamalla blogikirjoituksen kahdesta näkökulmasta. Siitä, miten saman tarinan voi kertoa kahdella eri tavalla.

Totuus lienee jossain kahden ääripään välillä. Sillä elämä ei ole koskaan pelkästään positiivista eikä negatiivista. Mutta toisaalta: Eihän tarina koskaan edes yritä kertoa koko totuutta. Se kertoo siitä aina vain osan. Sen osan, minkä kertoja itse haluaa kertoa. Omista syistään.

Kyse ei ole valheesta. Vaan hyvin usein uskosta tai halusta uskoa johonkin totuuteen tai arvoon.

Toimittajan tapauksessa taustalla vaikuttaa aina myös elämänkatsomus tai poliittinen vakaumus, joista objektiivisinkään alan ammattilainen ei ole vapaa.

Tässä on journalismin, kirjallisuuden ja oikeastaan kaiken kerronnan salaisuus: Ei ole olemassakaan objektiivista totuutta, silloin kun kyse on tarinasta. Sen on aina kertonut joku jostain tietystä näkökulmasta.

Jo itse asiasta kirjoittaminen kertoo valikoinnista. Sillä asian olisi yhtä hyvin voinut jättää kertomatta. Ja uutisena, romaanin juonena tai tarinana arkipäivästä olisi voinutkin olla jokin aivan toinen asia.

Tähän narratiiviseen teoriaan (joka on yksi kirjallisuuden ja historiantulkinnan virtaus) liittyy usein ajatus siitä, ettei absoluuttista totuutta ole ollenkaan olemassa ja, että kaikki on suhteellista. Siihen en kuitenkaan usko. Uskon totuuteen, joka on olemassa kaikista ihmisten kertomista tarinoista huolimatta.

Mutta nyt puhunkin juuri niistä tarinoista, joita ihmiset kertovat.

Minua kiinnostaa lähinnä se, mitä kerromme, miksi, mistä motiiveista ja miten. Kuka on päähenkilönä, kuka on sankari, miten selvitään haasteista ja juonen käännekohdista? Mitkä asiat kertoja kokee tärkeiksi ja miksi?

Samoja kysymyksiä voi kysyä jokaisen uutisjutun äärellä lehteä lukiessa tai telkkaria katsellessa - ja olisi syytäkin. Sitä kutsutaan kriittiseksi katseeksi. Mutta samaa voi kysyä ihmisen kertoessa elämästään.

En tarkoita, etteikö ihmisen omaa kerrontaa pitäisi uskoa. Mutta sen motiiveja voi kyseenalaistaa, näkökulmaa voi ihmetellä ja asennetta, mikä taustalla vaikuttaa, voi parhaimmassa tapauksessa vaikka ihailla.

Yleensä ihminen kertoo jotain jollain tieteyllä tavalla, koska hän haluaa uskoa siihen.

Tavallisen bloginkirjoittajan tai arjen kahvipöydässä kuulumisia kertovan ihmisen tapauksessa kyse on siitä, minkä näkökulman hän elämälleen valistee.  

Pointti on se, että kun hän kertoo elämästään, hänellä on kaikki valta, koko kertojan vapaus valita kaikesta arjen sotkusta se, millä on jokin merkitys.  

Mitä hän valitsee? Ja minkä merkityksen hän antaa asioille valinnoillaan?

Tärkeää on myös huomata, että kertoja itse valitsee itselleen roolin omassa kertomuksessaan: Kuuntele, onko hän olosuhteiden tai muiden ihmisten uhri, vaiko oman elämänsä sankari?

Aina ei voi olla sankari, joskus on ehkä pahis, tai oikeasti myös uhri. Muttei saa unohtaa, että roolit ovat vain tilannekatsauksia. Mielenkiintoisempaa kuin uskoa nimikkeitä, on kuunnella, miten kertoja kehittää rooleja, miten hän antaa niille syvyyttä.

Kuunntele omaa tarinaasi ja miten sitä kerrot.

---

Haastan sinut kertomaan joulustasi kaksi eri tarinaa kahdesta eri näkökulmasta. Voit julkaista ne "lähetä kommentti"-kohdassa blogin alaosassa tai kirjoittaa ne itsellesi muistoksi. Minulle eri näkökulmien avaaminen omaan elämääni on sekä terapeuttinen että hyvin voimauttava kokemus!

keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Blue Christmas


Poikien joululaulua


Jouluaatto 2013 Vaarilassa



Peuhaamista ennen joulupukintuloa
Lasten "teatteriesitystä" odotellessa
Joulupöytä
















Ikikiitollisena siitä, että saimme viettää tämän tärkeän joulun Suomessa! Kiitos kaikille meitä kestäneille ja -kustantaneille! Elämä on helpompaa, kun on ihmisiä, jotka välittävät. <3

Isomummin kanssa


Kyllä yhden kelpokuvan 
ottaminen kolmen alle kouluikäisen 
(ja kahden nauravaisen sukulaisnaisen) kanssa 
voi olla hankalaa! 









lauantai 21. joulukuuta 2013

Kaksi näkökulmaa

Sama tarina kerrottuna kahdella tavalla:

Pakenin joulua Suomeen, jossa en ole viettänyt sitä neljääntoista vuoteen. Joudun juhlimaan sitä tänä vuonna yksin lasten kanssa, koska mies lähti tammikuussa. Elämäni vaikein vuosi on lopullaan. Mutta en vieläkään tiedä, miten selviän tästä eteenpäin. Mikään tuskin muuttuu uutena vuotena. En edes tiedä mitä haluan, saati sitten, mihin pystyn yksinhuoltajana. En kykene rakentamaan enää uraa, rahaa tarvitsisi sitäkin enemmän ja lapset ovat vielä niin pieniä. Koen olevani täysin riittämätön.

Lasten kanssa on hankalaa matkustaa yksin. Hävettää viedä heitä kylään, kun he eivät osaa käyttäytyä ja hyppivät seinille. Siinäkin olen epäonnistunut tänä vuonna. Varmasti ihmiset säälivät minua ja lapsiani. Mutta varmaan sitä on ihan turha toivoakaan parempaa, kun kaiken joutuu kerran yksin tekemään. Eihän yksinhuoltajaäiti voi millään riittää kolmelle pienelle lapselle ja selvitä paineista selväjärkisenä.

Kaikenlisäksi Suomessa on kylmää, märkää ja pimeää. Se väsyttää ja masentaa entistäkin enemmän. Ja lasten kanssa on ärsyttävää jatkuva kurahousujen pukeminen ja riisuminen. Mutta kotiinkaan ei houkuttele palata, kun arki on niin raatelevaa.

---

Päätin tulla Suomeen juhlimaan joulua ensimmäistä kertaa neljääntoista vuoteen. Päätös oli minun. Toinen vaihtoehto olisi ollut jäädä juhlimaan joulua Berliiniin lasten isän kanssa. Ajattelin kuitenkin, että lapsille olisi kiva tulla Suomeen ja kokea ensimmäinen kunnon suomalainen tonttujoulu! Eikä minun tarvitse täällä ainakaan kokea oloani yksinäiseksi tai oudoksi, kun ympärillä on paljon sukua ja ystäviä.

Kulunut vuosi on ollut elämäni haasteellisin, mutta voin mielestäni olla ylpeä siitä, kuinka olen selvinnyt. Olen oppinut elämästä, ihmisistä ja itsestäni tänä vuonna niin paljon, että olen tapahtuneesta sisäisestä kasvusta lähinnä kiitollinen. Olen iloinen siitä, etten ole enää se sama laatikkopäinen, ahdasmielinen, joustamaton minä, joka olin vielä noin puolitoista vuotta sitten ennen kriisiä.

Ihanaa olla pitkästä aikaa jouluna Suomessa! Lapset nauttivatkin joulutunnelmasta ja laskevat innokkaasti öitä aattoon. Välillä innokkuus menee överiksi, mutta Suomessa lapset saavat olla lapsia. Heiltä ei odoteta pikkuaikuisen käyttäytymistä ja koen olevani täällä kaikesta huolimatta tervetullut vieras lasteni kanssa.

Vaikka lasten kanssa liikkuminen paikasta toiseen on joskus työlästä, se on silti sen arvoista: Paikan muutos antaa vaihtelua elämään ja virkistää pimeän talven keskellä. On itseasiassa oikein tunnelmallista, kun Suomesssa on niin pimeää, että jouluvaloista ja kynttilöistä pääsee nauttimaan oikein kunnolla.

perjantai 20. joulukuuta 2013

Tänä aamuna Famulassa...

Pikkujoulupaketteja

Nukketeatteria

Mörkö, Muumi ja Pikkumyy

Nukketeatteriesitystä odotellessa...

Aurinko

Hermann ja kuorma-auto

Herkku-tonttu

Gusti-tonttu

Mattotelineellä

Isoveli ja sen pikkusisko

Murunen

Famulan vihreä kamiina ("D molli", kuten Sibeliuksen vihreä kaakeliuuni?)